Med sykkel på Hardangervidda

syklist langs fjhellvann hardagnervidda Det er flere og flere som bruker sykkel som transportmiddel hele året, men for de fleste er sykkel og sykkelturer noe som hører våren og sommeren til. Og i Norge har vi utrolig mange flotte sykkelturer som man kan begi seg utpå, og sykkelferie blir stadig mer populært. Syklister på alle nivåer og i alle aldre kan bli med, og det gir et helt unikt bilde av landet og naturen du sykler gjennom.

Om du ikke vil bruke for mye tid på planlegging av egne ruter og kart osv, så har Norge ti nasjonale sykkelruter som går gjennom hele landet. De tar deg utenom den aller verste trafikken, fra by til by og gir deg sjansen til å besøke kulturelle og historiske steder underveis. Vi tar i dag for oss Nasjonal sykkelrute nr 4 – Rallarvegen.

Hvorfor velge Rallarvegen?

Rallarvegen har blitt stadig mer populær både blant norske syklister og utenlandske turister som legger sin sykkelferie til Norge. Opprinnelig var dette en transportvei som ble brukt under byggingen av Bergensbanen og går fra Bergen, via Finse til Oslo. Dette er en rute som i seg selv er lengre enn selve Rallarvegen men naturopplevelsene som kan bli deg til gode på denne turen kan knapt beskrives. Selv i høljende regn er Hardangervidda usannsynlig vakker. Og man behøver jo ikke sykle hele veien, en av fordelene med denne ruten er jo at den går langs Bergensbanen så du kan begynne din sykkeltur akkurat hvor du selv ønsker det.

to syklister

Rallarvegen er unik og enestående fordi den ikke har blitt utvidet eller modernisert, og man kan derfor i dag fremdeles beundre det imponerende arbeidet som ble gjort for å bygge broer, sikre med murer og gjøre den fremkommelig i henhold til standarden på slutten av 1800 tallet. Det er tillatt med bil på Rallarvegen, med spesialtillatelser – så du kan tidvis møte biler. Da gjelder det for begge parter å vise hensyn og respekt, siden dette er smale veier av varierende kvalitet. Det er også mye å se langs veien, vokterboliger hvor banevokterne bodde med sine familier. Den høystliggende vokterboligen i Norge finner du på Fagernut som ligger 1310 m.o.h – det høyeste punktet på hele ruten er Fagrvatn på 1343 m.oh. Rallarmuseet er et stopp vi anbefaler å stoppe på, det ligger på Finse og viser historien bak Bergensbanen og ikke minst de sagnomsuste Rallarane som har gjort den enorme jobben med å bygge denne togstrekningen.

Slik går turen

Turen fra Bergen og opptil Haugastøl kan være tung og bratt, og vi anbefaler ikke hele denne nasjonale sykkelruten for uerfarne syklister og de aller yngste. Selve Rallarvegen begynner på Haugastøl, på 1000 m.o.h. og om man velger å ta toget til Haugastøl for å sykle Rallarvegen, så kan sikre, godkjente og gode sykler leies der. Det kan være dyrt å ta med egen sykkel på toget, så for mange kan det lønne seg å leie. Vi anbefaler dog at selv om man leier sykkel og eventuelle bagasjetraller o.l så ta med egen hjelm så denne er en som passer til akkurat deg. For de yngste kan også albuebeskyttere være godt og ha om uhellet skulle være ute og man får en liten velt. Selv Thor Hushovd velter i blant, så det er noe som hører med.

kart over hele rallarvegen

Og om man bruker en av togstasjonene langs Bergensbanen som utgangspunkt så fins det også turer og ruter som passer for hele familien, uansett fysisk form, alder og erfaring. For eksempel er strekningen fra Haugastøl til Finse ideell for barn i alle aldre, med kun noen få bakker (hvor man gjerne kan trille sykkelen) og kvaliteten på veien er bra nok til å gjøre turen enkel. Anbefalt sykkeltid er 3-4 timer, men som alltid om man har med seg barn så kan det være lurt og ta en lang spise-, leke- og tissepause underveis. Denne strekningen på 28 km passer også for de som sykler med bagasjetralle, barnetralle eller barnesete. Mange velger å sykle en vei og ta toget tilbake til eventuelle overnattinger. Man kan jo også ta med teltet, og slå det opp ved turens ende og nyte en natt ute i vår mektige natur. Bålbrød, pølser på pinne og medbrakt jegergryte er herlig etter en dag på sykkelsetet. Bare husk myggspiral og myggspray….

Avslapning og sosialt samvær hører til i ferien

haugastøl turistsenterPå Haugastøl Turistsenter vil dere nok møte flere som er ute i samme ærend, og gode vennskap kan knyttes over et bedre måltid og noe godt i glasset før man starter på turen. De tilbyr også sykkelpakker med overnatting, og de leier ut sykler for de som reiser uten egen sykkel. Der er også selvsagt nettilgang slik at dere kan dele deres fantastiske naturbilder og inntrykk; sjekke været for neste dags etappe eller ta noen runder med rulett for å koble av før myke senger kaller. Rulett.no gir deg all informasjonen norske spillere trenger for å prøve seg på noe nytt en sen feriekveld.  Det er flere steder langs veien hvor mobildekningen enten er dårlig eller ikke-eksisterende, så et ‘nettstopp’ på et av de mange gjestehusene og kafeene har blitt viktige for mange i denne digitale verdenen. Det blir nok mange fantastiske bilder og opplevelser som man gjerne vil dele på sine sosiale medier på en slik tur, så husk også å lade kamerabatterier og lignende når dere stopper innom et hyggelig gjestehus.

Ta med teltet!

Det finnes mange gode muligheter for telting underveis, så om man blir sliten og lei en dag, så slå opp teltet, kanskje langs et fjellvann? Det er ikke mye som er bedre enn selv-fisket fjellørret, stekt over bålet mens det unike norske sommerlyset glitrer i vannoverflaten.  De eneste teltforbudssonene er mellom Haugastøl og Tunga, samt i Finse sentrum. Ellers gjelder det å bruke sunn folkeskikk, respekter naturen du er i og ikke minst: Rydd opp etter dere når teltet pakkes ned, ta med søpla til egnet sted og trippelsjekk at bålet er ordentlig slukket. Rallarvegen er en reise tilbake i tid, og det er viktig at alle gjør sitt for å bevare naturen og historien langs veien for fremtidige generasjoner.

Dere vil finne flere gjestehus langs veien, om dere ønsker å benytte dere av dette istedet for telt, så kan det, spesielt i høysesongen, lønne seg å ta kontakt med de forskjellige og sjekke at der fins plass til dere på ønsket tidspunkt. Og skulle dere komme til fullt hus så er disse gjestehusene fylt med stab og ansatte som vil gjøre hva de kan for at dere skal få den hvilen dere trenger. For det skal ikke være blodslit å være på sykkelferie, det er ferie tross alt. En fridag underveis, hvor man kanskje heller går en fottur, stikker innom Rallarmuseet eller rett og slett bare slapper av og nyter høyfjellet på den måten man selv finner best. Hvordan deres sykkelferie blir er opptil dere, men en tur på Rallarvegen; enten hele ruten eller bare deler, er en ferie som er helt unik og som sent vil glemmes.